Dlaczego paluszki nie są zdrową przekąską?
Paluszki są jedną z najchętniej wybieranych przekąsek. Często stają się dodatkiem do piwa lub wina, podkreślającym skład pitego trunku. Są powszechnie znane i lubiane na całym świecie. Jak się je produkuje i czy tak naprawdę są zdrowe?
Jak produkuje się paluszki?
Metoda przemysłowa produkcji paluszków pozwala na wytwarzanie olbrzymiej ich ilości. Na początek wyrabia się ciasto, składające się z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu zwierzęcego i wody. Następnie formuje się z niego cienkie rulony, które tnie się na fragmenty odpowiedniej długości, obsypywane odpowiednimi dodatkami (solą gruboziarnistą, sezamem, przyprawami). Kolejnym etapem jest kąpiel w ługu sodowym, a na koniec pieczenie w piecu piekarskim w temperaturze ponad 400 stopni.
Czy paluszki są tuczące?
Metoda produkcji, wszystkie składniki oraz wszystkie dodatki sprawiają, że paluszki są dość kaloryczne i niezbyt lubiane przez dietetyków. W porcji 100 gramów może znajdować się nawet 400 kcal. Dlatego zazwyczaj należy z nich zrezygnować, jeśli zależy nam na zachowaniu pięknej sylwetki. Lepiej wówczas postawić na warzywa i owoce.
Najnowsze komentarze